top of page
  • Writer's pictureCarsten Graff

TÆNK NEGATIVT

Updated: Nov 12, 2023

Om tabuerne og glæderne ved at vende konventionerne på hovedet og få det bedre ved at prøve at få det dårligere.

Når jeg er omgivet af mennesker der dyrker positiv psykologi, får jeg som regel fråde om munden. Positiv psykolog handler om at forsøge at skabe et liv hvor man oplever så mange positive følelser som muligt. Resultatet er dog ofte at udøverne ender med at være bange for negativitet hvilket betyder at de undertrykker en stor del af deres følelsesliv. Hvis man fremstår som glad og kærlig fordi man undertrykker sin vrede, jalousi, eller sorg bliver der ikke tale om positivitet, men om falskhed eller eskapisme. Masser af mennesker er så bange for negativitet at de påtvinger sig selv en positiv og falsk adfærd i mange år. Til sidst har de ignoreret deres frustrationer og smerte i så mange år at de (som en trykkoger uden ventil) pludselig eksploderer og ender i en årelang depression.

Virkeligheden er jo at vi alle mennesker indeholder både glæde, vrede, kærlighed, jalousi, håb, sorg og alverdens andre følelser. Jeg har naturligvis ikke noget imod positivitet, men skal men være helt igennem positiv må man også se positivt på at man har negative følelser. Formår man at være positiv omkring sin negativitet bliver negativiteten jo positiv. Dermed kan man måske nå en tilstand af autentisk positivitet – en tilstand som betyder at man er positiv uden at have behov for at undertrykke noget.


ET PRAKTISK STUDIE

Hvordan dynamikken imellem positive og negative følelser fungerer, lærte jeg for mange år siden da jeg var konsulent for en virksomhed hvor chefen altid var i dårligt humør. Chefens adfærd skabte masser af reaktioner hos medarbejderne og et helt igennem elendigt arbejdsklima. For at løse problemet fik jeg overtalt chefen til at deltage på et kursus i positiv psykologi. Chefen var en meget pligtopfyldende studerende og da han nogle uger senere havde gennemført kurset, var han totalt forandret. Lige meget hvad man talte med ham om, kunne han finde en positiv vinkel og lige meget hvad medarbejderne lavede fik de ros. I starten var alle glade for forandringen, men snart begyndte medarbejderne at få betænkeligheder. Mange oplevede deres ”nye” chef som helt igennem falsk og synes derfor at det var ubehageligt at tale med ham. Heldigvis gik der ikke længe inden chefen glemte hvad han havde lært på kurset i positiv psykologi hvilket betød at han vendte tilbage til sit gode gamle vrisne selv. At chefen nu atter var i dårligt humør, var en lettelse for medarbejderne hvilket fik dem til at værdsætte hans negative adfærd. Deres værdsættelse havde den interessante effekt at chefen blev i bedre humør og dermed mere positiv, men denne gang uden at være falsk.


KURSER I NEGATIV TÆNKNING

På den måde lærte jeg at det er bedre at være sammen med mennesker der er ærligt negative frem for påtaget positive. Denne erkendelse har efterfølgende været en central del af min livsanskuelse. Derfor besluttede jeg for nogle år siden at holde erhvervskurser for ledere som ønskede at blive bedre til at stå ved deres negativitet.

Ifølge kursus programmet kunne deltagerne dermed lære at blive bedre til at være i dårligt humør på arbejdet. Igennem en række intensive øvelser hjalp jeg blandt andet deltagerne til at udvikle deres sortsyn, bevare pessimismen i opgangstider og blive i stand til at se mørket for enden af en hvilken som helst tunnel. Jeg introducerede også øvelser som betød at man kunne udvikle konstruktive uvenskaber, dyrke sin vrede, styrke sine depressioner og lære at give negativ feedback. Under kurset arbejdede deltagerne med udgangspunkt i det hele menneske hvilket betød at de både lærte at sprede dårlig energi arbejdsmæssigt og privat. Ud over det udviklede jeg nogle værktøjer der hjalp deltagerne når de stod foran spørgsmål af følgende type:


  • Hvordan kan jeg blive et mindre helt menneske?

  • Hvordan undgår jeg at være assertiv?

  • Hvordan udvikler jeg visionsblindhed?

  • Hvordan trapper jeg op fra enkelt til dobbeltmoral?

  • Hvordan kan andre få glæde af mine psykopatiske træk?

  • Hvordan udvikler og fastholder jeg mine dårlige vaner?


Efter at have holdt kurset et par gange indså jeg dog at det ikke virkede efter hensigten. At deltagerne for én gangs skyld havde lov til at være frustrerede, negative og sure, gjorde dem så positive at det blev umuligt at bevare den rette stemning på kurset. På den baggrund var der ikke andet at gøre end at annoncere at kurset i negativ tænkning desværre måtte nedlægges på grund af alt for positive evalueringer.

1 Comment


Guest
Nov 16, 2023

Modig vinkel! Og desværre er det 100% sandt. Christian P

Like
bottom of page