ved_vindue_sjeal.png

Ghost writing for Ghosts

Tabufilosof Carsten Graff hjælper døende eller pårørende med at fortælle om den dødes syn på livet og døden.

Hvilke evner, drømme og visioner havde du imens du levede? Hvad var dine vigtigste oplevelser og mest betydningsfulde historier? Hvad blev forløst og hvad blev ikke forløst? Er der noget dine efterladte kan gøre, tænke eller føle for at forlige sig med at de har mistet? Er der noget de efterladte skal vide som vil gøre tabet lettere? Er der hemmelighederne som du gerne vil dele med dine efterladte eller med resten af verden efter din død? Er der et bestemt indtryk eller en bestemt historie, relation eller oplevelse som betød ekstra meget og som blev skelsættende? Er der noget du fortrød og gerne ville have gjort om? Hvad er dine sidste tanker om døden og hvordan forholder du dig til uvisheden og det tomrum som du kommer til at efterlade? Er der bestemte kunstneriske udtryk, kulturer eller ord som fyldte dit liv med mening? Er der en sidste besked eller et budskab som er vigtigt?

 

GHOST WRITER CARSTEN GRAFF

Igennem 30 år har jeg hjulpet mennesker med at tale om tabuer og med at formidle eksistentielle tanker, historier og med at få udtrykt svære følelser. I begrænset omfang vil jeg kunne tilbyde døende eller familien til en afdød at lave et eftermæle i form af en fortælling i skrift og i tale.

 

Personligt har jeg altid været mere tiltrukket af døden end af livet – mere tiltrukket af uvished end af vished – mere tiltrukket af tro end af viden. Derfor skrev jeg min første bog imens jeg i et par år sad med min termokande på en bænk på Vestre kirkegård og tænkte over forskellen mellem minder, viden, visdom og information. Alle de gange jeg har været tæt på døden eller tæt på at dø har jeg oplevet en frihedsfølelse som altid øger min sult på livet. Spørgsmålet er nu hvilken energi der venter på den anden side og om den energi kan give en endnu større sult på livet.

 

LIVET UDEN DØDEN

Vi skylder jo døden alt. Hvis ingen af os døde var der ikke plads til nye mennesker og dermed ikke plads til nye input, forandring, innovation og nytænkning. Et samfund uden død ville stagnere og gå til i en følelsesmæssige og mental dødsstivhed. Derfor er det vigtigt at vi forstår at døden er og skal være en helt logisk konsekvens af livet.

 

Kærlige hilsener

Carsten Graff

OM CARSTEN GRAFF

Graff er prisbelønnet dansk forfatter med specielt fokus på tabuer. Graff har udgivet en lang række biografier som alle er skrevet i jeg-form. I et begrænse omfang tilbyder han at bistå omkring formidlingen af den afdødes mest betydningsfulde historier, følelser eller eksistentielle tanker. Disse kan formidles i form af en tekst, en optagelse eller en tale ved bisættelsen.

 

Graff arbejder sammen med Dorte Bukh Jensen som er en rutineret bedekvinde og du kan skrive til hende hvis du gerne vil tale med Carsten Graff omkring din eller dine nærmeste bisættelse.

bil.jpeg

AT VÆRE MED DØDEN

For at få noget erfaring med måden vi kulturelt håndterer døden på deltager jeg indimellem når en død skal hentes, gøres klar og videre til kremetoriet. Der er en særlig og helt transparent energi omkring afslutningen på livet og omkring det at løfte den afdøde ned i sin kiste og gøre klar til bisættelsen. Når vi er sammen med den døde slår det mig hvor mange konventioner der aktiveres når man er i kontakt med levende mennesker, planter og dyr og hvad der forsvinder når man dør. Jeg er ikke længere i tvivl om at kroppen har en livsenergi og når døden indtræffer forlader denne energi kroppen.